Прогнозите за интензивни валежи над Смолянско се оправдаха, след като градът побеля от ледени късчета. Дъжд, градушка и гръмотевици изправиха пред изпитание жителите на Смолян.

СМОЛЯН ПОБЕЛЯ (СНИМКИ) 

Някои от улиците се превърнаха в реки. Някои шофьори се опитваха да се спасят от градушката, спирайки под надлезите, което за момент образува тапи. Покривите на сградите пък побеляха от градушката.



След бурята, хора разчистваха с лопати, като най-често срещаната реплика бе „Нека дойдат снегорините“. Температурите на въздуха също паднаха, а в момента по улиците също продължава да има натрупани ледени купчини, като някои си правят и малки снежни човеци.
 



Близо 10 см. ледена покривка натрупа в смолянското село Киселчово, след като днес следобед се разрази сериозна буря в Родопите. Близо 40 минути е продължил леденият валеж в района на с. Соколовци, където също е образувана ледена покривка. Градушка с различен интензитет е валяла и в селата Арда, Катраница, Момчиловци, Кутела, Киселчово и  Сивино.





За сега данните са, че градушката не е нанесла сериозни щети на посевите. Поне това са данните от т кметствата на този етап. Леденият валеж не е засегнал нивите, тъй като повечето насаждения с картофи все още не са поникнали. Основните поражения се очаква да бъдат за овощните дървета в градините.


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари