От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В седмицата 29 април – 5 май 2024 г. са регистрирани 189 случая на коклюш, а в предходния седемдневен отчетен период са регистрирани 291 случая. В периода 1 януари – 5 май 2023 г. са регистрирани четири случая на коклюш. 

Във вторник стана ясно, че вече и бебетата ще може да се имунизират срещу коклюш при навършване на шестседмична възраст. Това е посочено в промените на Наредбата за имунизациите в Република България, публикувани в "Държавен вестник". Промяната реално вече е в сила.

С нормативния текст се променя Имунизационният календар на страната. Досега първата ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш се поставяше на бебетата след навършване на двумесечна възраст.

Решението ваксинацията да бъде изтеглена напред бе взето на 23 април, след като бебета починаха от коклюш, защото били твърде малки за имунизация.  Министерството на здравеопазването обяви, че ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова каза за NOVA, че решението на здравните власти не е закъсняло, а ваксинацията ще осигури защита. Тя посочи, че може да се очаква още увеличението на случаите.

По думите ѝ боледуват предимно неваксинираните или хора, при които е минало много време от поставянето на реваксиналната доза. Тя посочи, че когато има новоредено в дома се препоръчва всички възрастни да получат реваксинална доза, ако е минало повече време от нея.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня