Синоптиците настояват за трайно решение на проблема с недофинансирането
Синоптиците от НИМХ излизат на протест
97904

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Синоптиците от НИМХ излизат на протест
  • Синоптиците от НИМХ излизат на протест
Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излизат на протест днес. Те настояват спешно да получат 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността си до края на годината, както и за трайно решение на проблема с недофинансирането.
 
Какво се разбраха ръководството на БАН и протестиращите синоптици?

До 9 юли парите свършват и ще започне поетапно изключване на звената, алармира синоптикът Анастасия Стойчева. Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски решението на проблема е дейността на НИМХ да бъде изведена на отделен ред в бюджета на БАН. Това е договорено на среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.
 


Проблемът беше огласен преди близо два месеца, но досега решение няма, припомня синоптикът Анастасия Стойчева, която е и от протестния щаб.
 
Учените от НИМХ - гневни, готови са да излязат на протест

Синоптиците не одобряват това, че повечето средства ще отидат за научна дейност, която преобладава в другите институти и малка част от тях са за приложна работа, каквато се извършва в института. В него занимаващите се с оперативна дейност са 7 пъти повече от учените, обясни председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

 


На среща между министъра на образованието Красимир Вълчев с ръководствата на БАН и на Института е постигнато съгласие от следващата година субсидията за Академията да бъде утвърдена по дейности, сред които и тази по метеорологично обслужване, съобщиха от просветното ведомство. Засега синоптиците няма да спират прогнозите си, освен ако не бъдат принудени да го направят, увери Анастасия Стойчева.
 
Дават 15 млн. лв. допълнително на БАН за 2018-а

НИМХ може да получи финансиране и по Националната програма, свързана с намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия, както и по проекта „Национален геоинформационен център“, съобщиха още от просветното ведомство.