Премахване на квотния принцип в системата на ваучерното хранене и увеличаване на месечния лимит за храна предлагат от „Подкрепа” и КНСБ. До един месец работна група към финансовото министерство ще подготви и конкретни предложения за промени в нормативната уредба, съобщи президентът на „Подкрепа” Константин Тренчев.

Премахване на квотата във ваучерната системата означава от ваучерното хранене да се възползват неограничен брой работници в различни предприятия. Според синдикатите тези хора трябва да разполагат вече с лимит от 80, вместо досегашните 40 лева за храна, заради поскъпналите хранителни продукти.

Обсъждат се и мерки за подбор на фирмите, които осигуряват ваучери за храна, обясни д-р Иван Кокалов от КНСБ и добави:

Дали да не въведем ограничения за тези компании, които имат лиценз, но не работят, да не им се дава квота. Да не остават неусвоени ваучери, т.е. работници и служители, които имат желание поради това, че фирмите не работят, да не могат да се усвояват тези ваучери. 

По данни на синдикатите само 5 от 11-те фирми-оператори на ваучери работят ефективно. Социалните партньори предлагат въвеждане на ваучерната система и за други дейности, осигурявани на работниците от работодателите.