Спешни мерки за извеждане на „Кремиковци" от критичната ситуация поискаха ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа" по време на протеста пред Министерството на икономиката и енергетиката. В декларация до министъра на енергетиката Петър Димитров синдикатите настояват за пълна мобилизация за осигуряване на безаварийното производство в „Кремиковци" и държавна гаранция за доставката на суровини от монополите НЕК, „Булгаргаз” и БДЖ. Протестът пред министерството ще продължи до 13,30 часа, за когато е насрочена срещата на синдикатите, оперативното ръководство на комбината и министър Петър Димитров.

Синдикатите поискаха от държавата да гарантира кредит на стойност 40 милиона лева, с които да се обезпечи производството в „Кремиковци” през следващия месец.

„Това, което сега е необходимо на днешния ден не е повече от 5 млн. лв. на деня, които да се дадат, за да се закупят суровини и в близките дни, разбира се, да се захрани комбинатът. Има кандидати, които заявяват интерес, ето украинската компания. Нужно е време, а комбинатът не може да чака. Металургичните мощности спират. Умира заводът”, коментира лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков.

В декларацията, внесена в министерството, се настоява за пълна мобилизация за предотвратяване на аварийни ситуации в комбината, както и за мерки, с които да бъдат привлечени нови инвеститори. Такъв интерес вече има, обясни Людмил Павлов от КТ „Подкрепа”. 

„Във вторник имаше представител на „Промет стийл Бургас”, разгледа завода, ще си направят консултации и днес или утре трябва да има тяхното мнение за завода”, съобщи Павлов.

Според протестиращите работници неизплатените им за два месеца заплати ще бъдат платени на 7 ноември. Те са готови да поискат оставките на ръководството на Кремиковци и на управляващите.