Няма да се променя стандарта за кофичките на киселото мляко, решиха на закрито заседание от Института за стандартизация. Опаковките ще продължат да се правят както досега от стъкло, керамика и полистирен, съобщи БНТ. Въпросът беше гласуван след предложение на три от големите фирми производители към списъка на разрешени материали да се добавят полипропилен и всички, други материали, които са предназначени за контакт с храна.

Искат разреждане на полезните бактерии в българското кисело мляко?

Ще се промени ли вкусът на киселото мляко ако се предлага в кофички от полипропилен? Въпросът привлече общественото внимание и предизвика остри реакции на потребителите.

Кулинарните съкровища на българската кухня

"Опаковките не може да промени съставките. Българското кисело мляко никога няма да се превърне в йогурт, но така или иначе бяха създадени обществени настроения срещу промяната на стандарта и в крайна сметка беше взето и такова решение стандартът да не се променя", обясни Ирен Дабижева - изпълнителен директор на Българския институт за стандартизация.

Френска агенция хвали киселото ни мляко

Оказа се, че шест от големите фирми нарушават правилата и предлагат продуктите си в кофички от полипропилен. Бяха взети и проби от киселите млека, които са на пазара, за да се разбере дали се променя вкуса и състава на бактериите в продукта. Отговорът на този въпрос ще стане ясен в края на юли. Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите обаче независимо от резултатите всички трябва да спазват правилата.


7 български открития, които промениха света

"Който иска да произвежда по стандарта, трябва да спазва тези правила, който не иска - си произвежда кисело мляко без да е по БДС. И ако някоя фирма днес има интерес, че една опаковка е с 0,3 стотинки по-евтина от друга и ако утре тя се промени, това значи ли, че всеки ден ще отваряме и затваряме стандарта? ", попита Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите.