Ще може ли всеки абонат да има собствен договор с топлофикация?
96994

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ще може ли всеки абонат да има собствен договор с топлофикация?
  • Ще може ли всеки абонат да има собствен договор с топлофикация?
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за сметките за парното. В министерство на енергетиката работна група вече анализира решението. Обсъжда се и възможността всеки абонат на парното да сключва индивидуални договори с топлофикационно дружество. Това заяви за Дарик Стоян Грозданов, който през 2015 година заведе дело за отмяна на формулата за сградна инсталация.

Организират протест срещу „Топлофикация-София”
 
Мотивите на съдиите са, че чрез формулата се изчислява произволно количество топлинна енергия, докато законодателството изисква на клиентите да се фактурират действителни количества енергия. Стоян Грозданов, който участва в експертната група, настоява всяка топлофикация да сключва договор с клиентите си: "Предлагаме да се спазва законът, тоест който иска да продава нещо, да го продава с договор, както е по европейското законодателство за защита на потребителя".

Обсъждат спиране на делата срещу клиенти на Топлофикация до доказване легитимността на сметките
 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова потвърди, че се подготвят нови промени в Закона за енергетиката по повод съдебното решение: "Министерството на енергетиката в момента има работна група, която включва представители на потребителските организации, представители на браншовите организации. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да постигнем промени в Закона за енергетиката, които да бъдат изцяло съобразени и с европейските изисквания, и изцяло в интерес на българските потребители".

 
Дългоочакваното решение на ВАС за формулата за сградна инсталация не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.