Обсъждат спиране на делата срещу клиенти на столичното парно до доказване легитимността на сметките
Обсъждат спиране на делата срещу клиенти на столичното парно до доказване легитимността на сметките / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обсъждат спиране на делата срещу клиенти на столичното парно до доказване легитимността на сметките
61919
Обсъждат спиране на делата срещу клиенти на столичното парно до доказване легитимността на сметките
  • Обсъждат спиране на делата срещу клиенти на столичното парно до доказване легитимността на сметките

Обсъжда се вариант за спиране на изпълнителните дела срещу клиентите на "Топлофикация-София", докато не се докаже легитимността на сметките. Това стана ясно след среща в общината на столичния кмет Йорданка Фандъкова и представители на протестиращите срещу високите сметки за парно. В четвъртък СОС ще разгледа предложението на Фандъкова да отпаднат лихвите върху прогнозните сметки. Решено е още граждани да се включат в експертната група, която трябва да излезе с анализ и предложения за подобрение на работата на "Топлофикация".

В 11 часа на 3 март по темата се организира мирно шествие, което ще започне от сградата на икономическото министерство, обясни един от протестиращите Дончо Дудев. Той прикани всички желаещи да се включат в шествието да носят със себе си цвете, защото датата е емблематична. „На празника, освен че ще покажем недоволството си, ще покажем и уважението към определени личности", каза той.

Има уведомление в общината за мирното шествие, каза кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че е говорила с гражданите да няма ексцесии, да се съгласува маршрут и шествието да протече нормално. Протестиращите и кметът се обявяват против всякакви провокации по време на шествието.

"Топлофикация" ще направи експеримент в някой от сградите да се въведат индивидуални договори с дружеството, обясни Стоян Грозданов, който е сред протестиращите. „Въпросът с индивидуалните договори не е по желание. Има една дузина нормативни актове и европейски документи, които ги задължават, включително и Законът за енергетиката и тяхната наредба ги задължават да сключат индивидуални договори", каза той.

Другото предложение е да не се водят нови дела срещу клиентите на Топлофикация-София, докато не се докаже легитимността на сметките, каза още Дудев. „Не става дума да не плащаме, а става дума да си платим за реалните количества", коментира той.

Днес ще се направят юридически консултации по темата, допълни председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева. „Дали и каква е възможността да направим мораториум върху делата, които се водят в момента", допълни тя.

Столичната община ще обжалва съдебното решение, с което се обявяват за незаконни винетните стикери на живеещите в центъра на София, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Остават обаче в сила текстовете, които узаконяват
съществуването на синя и зелена зона, каза още той. Герджиков обясни, че докато общината обжалва решението пред ВАС, ще останат в сила сега действащите правила за платено паркиране в центъра. Отмяната на текстовете от наредбата е в ущърб на живеещите в центъра, защото така те ще трябва да плащат на общо основание на час и да нямат право на преференциално паркиране, допълни той.