Българският товарен кораб „Ванеса” с 11 моряци на борда, десет от които българи, потъна рано сутринта близо до Керченския проток на около 22 мили от Керченския залив. До момента е спасен само вторият механик на кораба Николай Димитров. Според информация на руските власти са загинали седем от моряците, а трима се издирват. От Българската морска администрация съобщават, че спасителните кораби са извадили две тела, а други от членовете на екипажа са били забелязани на спасителни салове в района.

Около 2,30 ч през нощта капитанът на българския кораб Мирослав Димитров подава сигнал до руските власти, че екипажът бедства и предстои напускане на плавателния съд. Минути по-късно „Ванеса” потъва, като част от моряците успяват да напуснат палубата.

Българският кораб е собственост на бургаската фирма „Борд Марин” с управител Дойчин Дойчев и е пренасял метали от украинското пристанище Бердянск. Първоначално на мястото на инцидента, където вълнението е било 4 бала, е имало руски кораб, който обаче не е успял да помогне и се е отдалечил. По-късно към „Ванеса” е изпратен руският влекач „Меркурий”, на който през деня е спасен палубният механик на „Ванеса” Николай Димитров. Според директора на Морска администрация Николай Апостолов до момента са открити телата на трима загинали Шефът на морска администрация обяви пред Дарик и пълния списък на екипажа на българския кораб:

1. Мирослав Великов Димитров – капитан

2. Петко Савов Момчев – старши помощник

3. Георги Петров Димитров – вахтен помощник

4. Георги Стоянов Желев – главен механик 

5. Николай Димитров Димитров – вахтен механик

6. Иван Данчев Христов - вахтен механик

7. Тончо Димитров Бакалов – рулеви

8. Димитър Христов Чепишев – рулеви

9. Горан Дойнов Тодоров – боцман

10. Димо Евтимов Димов – моряк

По-рано  Виктория Тарасова от южния регионален офис на руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че по данни на руските власти са загинали пет души от екипажа и единствено вторият механик е бил спасен от ледените води: „По последна информация са намерени пет тела и един жив премръзнал човек. За останалите продължават издирвателно-спасителните работи. Сега на мястото има два плавателни съда. Излетя и вертолет на министерството на извънредните ситуации на Русия, на борда му има седмина спасители”, каза тя. 

Пред Дарик шефът на отдел „Търсене и спасяване” в Морска администрация Златко Кузманов потвърди новината, че има локализирани още моряци от екипажа в района. „Участва един вертолет и един тежък влекач и чакаме втори да се включи в операцията”, каза той.

В късния следобед стана ясно, че единият от влекачите, отишъл на помощ на „Ванеса” – руският "Меркурий", е получил крен заради обледеняване и е отплавал към пристанище Кавказ, където е оставил на брега спасения механик Николай Димитров. За момента той е настанен в болница без опасност за живота. Няма данни за други спасени от двата хеликоптера на руското министерство на извънредните ситуации.

Фирмата собственост на кораба „Ванеса” – „Борд Марин” е позната у нас като чартьор и на друг плавателен съд със скандална история. Става дума за краба „Елена”, на борда на който през 2003 г. моряк уби свой колега и се опита да вземе за заложници останалата част от екипажа.

Кметът на Бургас Димитър Николов отмени празничните ритуали на Йордановден, заради трагедията с бургаските моряци. Веднага след като бъдат потвърдени имената на загиналите, в общината ще бъде обявен траурен ден.