Съдии и прокурори най-вероятно ще могат да влязат в новия си дом през септември
Представители на Висшия съдебен съвет (ВСС) и фирмите изпълнители по реконструкцията на т.нар. Военно НДК, където трябва да се помещават Софийски районен съд (СРС) и Софийска районна прокуратура (СРП), обходиха сградата, за да набележат мерки за предстоящото й въвеждане в експлоатация.

Ремонтните дейности се изпълняват от строителния Консорциум "РСРП" - София, който спечели обществената поръчка за проектиране и извършване на строително-монтажните работи на 6 декември 2012 г. Строителният надзор се изпълнява от Комплект консулт ООД.

Бивш чиновник получи 8 години затвор заради „военното НДК"

Военното НДК се намира на булевард "Ген. М. Д. Скобелев" в столицата, но основните проблеми и към настоящия момент са свързани с осигуряване на подход за обществен достъп на граждани към централния вход на сградата, възстановяване и изграждане на тротоарна настилка около целия имот, каквато към момента съществува на места в лошо състояние или изцяло липсва.

Очаква се до три месеца да бъде готово оборудването и обзавеждането на сградата, което се изпълнява по реда на ЗОП от Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура.

 


Представителите на ВСС направиха оглед на сградата, която е с обща разгърната площ от 36 000 кв.м и е разделена на две основни тела, с височина от 8 етажа за прокуратурата и 5 етажа за наказателната колегия на Софийски районен съд.

Софийски районен съд се мести в нова сграда най-рано догодина

В частта на СРС са изградени 35 съдебни зали и една многофункционална зала с капацитет - 200 души. Към всяка зала е организирана самостоятелна съвещателна зала за съдебния състав. Останалите надземни етажни нива на бившия киноконферентен блок се разполагат работните помещения на магистрати-съдии и служебни лица на Софийски районен съд.

За нуждите на СРП са изградени две съвещателни зали, останалите помещения са обособени в кабинети за прокурорите, съдебните служители и нуждите на съответните административни служби.
 


Ремонтните дейности на съдебната сграда са на приблизителна стойност 14 346 000 лева. За цялостното преустройство на сградата Министерският съвет отпусна 10,7 млн. лв. с решение от 11 март 2015 г. Последната проверка на строежа беше на 1 март м.г., като се очакваше сградата да е готова за експлоатация през ноември 2016 г.
БГНЕС