Държавният глава Румен Радев посрещна президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Двамата ще проведат среща на "Дондуков" 2.

В района има засилено присъствие на полиция. Има и медии от Република Северна Македония. На срещата не са поканени медии.

Георги Димитров

Президентът на югозападната ни съседка е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на Република Северна Македония, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верди. В рамките на 52-рото издание на майските оперни вечери в Република Северна Македония Силяновска присъства на представлението "Валкюра", представено от Софийската опера и балет в Скопие, като подчерта "значението и силата на културната дипломация като неделима част от международната дейност”.

Ключова визита: Президентът на РС Македония пристига у нас

"България очаква този диалог да помогне не само за сближаването в културата, но и да се решат отворените въпроси между нас на основата на договора за приятелство и сътрудничество и протоколите от 2022 г., подписани и от Република Северна Македония, за да може да се отвори пътят на РСМ към ЕС. Ангажирането с коридор №8 ще бъде ясен показател за европейските амбиции на РСМ за повече свързаност", коментира президентът Радев.

Георги Димитров

По думите му, правителството на РСМ все още не е напуснало предизборната реторика и допълни, че след успокояване на страстите и връщането към реализма ще се мисли за покани за официални визити.

"Очакваме РСМ да изпълни всички ангажименти, които е поела, за да продължим пълноценно нашите отношения и най-после да се отвори вратата на РСМ към ЕС", подчерта държавният глава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня