Лекарите от ТЕЛК ще включват повече от едно заболявания в оценката на хората с увреждания, когато поне две от заболяванията водят до 50 и повече процента инвалидност. Това предвиждат промени в наредбата за медицинската експертиза, публикувани за обществено обсъждане.

До 8 часа на ден асистентска грижа ще осигурява държавата на хора с увреждания
 
Предложената от здравното министерство промяна в начина на оценяване на хората с трайни увреждания идва след няколкомесечни критики от страната на ощетени хора с ТЕЛК, на протестиращите майки на деца с увреждания и на национално представителните организации.
 
Към момента правилата предвиждат да се взима само най-тежкото заболяване на човека, а ако има и други заболявания, те влизат в оценката само ако основното заболяване води до 80 и повече процента инвалидност. Според предложената промяна, ако един човек е с няколко заболявания и поне две от тях водят до 50 и повече процента инвалидност, към процента на най-тежкото заболяване ще се прибавят 20 процента от сбора на процентите на останалите заболявания.

Всеки пети човек с увреждания, който е подновил своя ТЕЛК по новата наредба, е ощетен

 
В мотивите към предложението се припомня, че през изминалите шест месеца, в които действат промените в наредбата, 4.7 процента от преминалите за преосвидетелстване лица са загубили правото си на ТЕЛК и на финансово подпомагане от държавата. Други 14.5 процента са попаднали в по-ниска група на инвалидност, което също означава орязване на права.