Винарите и лозарите добре знаят, че избите са пълни само благодарение на усърден труд. В днешно време обаче само трудолюбие, предприемчивост и характер не са достатъчни, необходима е и държавна подкрепа, за да може българските вина да бъдат още по-конкурентни на силните пазари особено в чужбина, където вече са заели подобаващо място. Това заяви президентът Румен Радев в Сунгурларе, където беше по случай общинския празник и Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.
 
Пред гостите и жителите на града президентът пожела Свети Трифон да закриля честния труд на винарите, а прочутото сунгурларско вино да продължава да бъде символ на любов, трудолюбие и на надежда. „Десетки са българските общини, прочули се у нас и по света със своите традиции в лозарство и винарство. По силата на меродавна, стара българска традиция тук и в цяла България зарязваме лозите с молитва за мир, здраве и надежда за плодородие“, заяви държавният глава.

„Лозарството и винарството са поминък, но и гордост и дух“, посочи Румен Радев и приветства жителите на Сунгурларе, че пазят българските традиции. „Едно общество има бъдеще само ако е стъпило здраво на своите традиции и хората носят в себе си духа на своите предци“, заяви президентът. Той отличи царя на лозята, спечелил първо място в традиционния конкурс за най-хубаво домашно вино. Държавният глава се включи в традиционното шествие до лозовите масиви на града, където участва в ритуалното зарязване на лозята.

В Сунгурларе президентът посети изложба с творби на деца и младежи, участвали в Националния конкурс „Свети Трифон Зарезан“. Общо 1590 творби, показващи българския бит и култура, на участници от цялата страна са се включили в конкурса. Президентът Радев връчи  наградата за първо място от втора възрастова група на клуб „Вълшебна нишка“. „Всички вие, млади хора, днес ни показахте, че имаме бъдеще, защото силата на нацията се измерва с таланта, с мечтите, с дръзновението на нейното младо поколение“, заяви държавният глава. В Сунгурларе президентът беше посрещнат от кмета Георги Кенов, който връчи на държавния глава почетен плакет на общината. Румен Радев проведе среща с ръководството на местната власт.