И президентът подкрепя присъединяването на България към ОИСР
97157

Your browser doesn’t support HTML5 audio

И президентът подкрепя присъединяването на България към ОИСР
  • И президентът подкрепя присъединяването на България към ОИСР
България очаква дата за стартиране на преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в най-скоро време. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с генералния секретар на организацията Анхел Гурия.
 
"Аз съм категорично убеден, че България трябва да получи точна дата за началото на преговорите за нашето присъединяване и тя следва да бъде в най-обозримо бъдеще", заяви държавният глава. "Преговорите за следващо разширяване ще са трудни и сложни, но имайки предвид извървения път и постиженията на моята страна, вие имате ясни и категорични доводи да отстоявате нашата позиция в подготвения от секретариата на вашата организация пакет по присъединяването", обърна се той към своя гост.

Борисов и Анхел Гурия обсъдиха присъединяването на България към ОИСР

"Членството в тази престижна организацията е важен приоритет за България", заяви президентът Радев. И добави, че процесът не е лесен, критериите са много и е необходим консенсус между всички държави-членки за приемането на нова държава.

Държавният глава изрази убеденост, че получаването на покана за преговори за членство има своите регионални измеренията. "Тя ще покаже на другите държави и ще бъде силен сигнал за тях, че това е пътят, който трябва да се следва и ще има голяма добавена стойност за региона на Югоизточна Европа", каза още президентът.


В отговор Гурия уточни, че желанието на България да се реформира се подкрепя от международната организация, но извън формалните процедури трябва да продължи работата и в сфери като данъчната политика и здравеопазването.
 


Генералният секретар отбеляза, че за ОИСР е чест да получи искане за кандидатстване и допълни, че има много теми, по които организацията продължава да работи съвместно с България. "Важно е на място, по същество, да напредваме всеки ден, да работим съвместно с България, но най-важното е да работим за България", заяви Гурия.
 
По-рано днес Анхел Гурия се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че влизането ни в Организацията е външнополитически приоритет за страната.
 
В международната организация членуват 35 развити държави, които си сътрудничат в областта на икономиката, социалната сфера, околната среда, образованието и пазара на труда.