На 22 и 23 февруари по покана на президента Росен Плевнелиев на официално посещение у нас ще бъде президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Развитието на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, проектите за енергийна диверсификация в региона, партньорството на България и Кипър в ЕС, ситуацията на сигурност в Югоизточна Европа, както и борбата с тероризма и кризата в Близкия изток, се очаква да бъдат във фокуса на разговорите на двамата президенти.

На 22 февруари в 10.00 ч. пред храм-паметника "Св. Александър Невски" ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Никос Анастасиадис. Държавният глава на Кипър ще положи венец пред паметника на Незнайния войн.

След това той ще се срещне "на четири очи" с българския си колега Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2. Ще се проведат и пленарни разговори на официалните делегации на България и Кипър. 



В 11.25 ч. в присъствието на държавните глави в Гербовата зала ще бъдат подписани двустранни споразумения, след което двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция.

На 23 февруари от 10.00 ч. в сградата на Българската търговско-промишлена палата ще се проведе Българо-кипърски бизнес-форум, който ще бъде открит от двамата президенти.

В рамките на официалното си посещение президентът Никос Анастасиадис ще проведе срещи и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов. В София президентът Анастасиадис ще разговаря и с Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски.