Нашата среща показва решимост да засилим сътрудничеството на нашите страни. Усилията са насочени към повишаване на свързаността на страните от региона, каза във Варна премиерът на Румъния Виорика Дънчила. Министър-председателят Бойко Борисов бе домакин на четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Към срещата се присъедини и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който от вчера е в България.
 
Свързаността и сигурността са много важни за страните от региона, каза Дънчила. Тази свързаност може да позволи по-голям растеж на икономиката на нашите страни, добави тя. Кохезионната политика ще остане главната политика за инвестиции в ЕС и тя ще допринесе за балансирано развитие на страните от Балканите.
 
Засегнахме сътрудничеството и по Дунавската стратегия. Следващата седмица в Букурещ ще има форум, на който ще се разгледа Председателството на Съвета на ЕС от Румъния и на който ще обсъдим задълбочаването на тази стратегия, каза Дънчила.

Искаме Дунав да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа, посочи тя. Ще развиваме обща транспортна и енергийна инфраструктура, каза Дънчила.

 
Ще работим за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците на енергия и за интерконекторните връзки, каза още премиерът на Румъния. Страната ни е съгласна да има работна група, която да разгледа предпроектните възможности за изграждане на мостове през Дунав и магистрали, които да ни свързват с България, отбеляза тя.
 
Сигурни сме, че преговорите за членство на Сърбия в ЕС ще бъдат ускорени и критериите за членство ще бъдат изпълнени, каза Дънчила.
 
Поздравявам България за приключилото успешно председателство на Съвета на ЕС, заяви тя.
 
Проектът за магистрала между Тимишоара и Панчево вече е на етап предпроектни проучвания. Надявам се през 2021 г. да довършим този проект, каза румънският премиер. Гърция е стратегически партньор за Румъния и искаме да задълбочим нашите контакти, отбеляза Дънчила. С Гърция имаме общи възгледи за дневния ред на ЕС и за предизвикателствата на страните от региона.
 
Благодарим за идеята в срещата да участва и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. С него обсъдихме борбата с тероризма, киберсигурността, регионалната сигурност и енергетиката, каза премиерът на Румъния. Тя посочи, че страната й иска да привлече колкото се може повече инвестиции от Израел.
БТА