Министърът на вътрешните работи Румен Петков подава оставка, научи Дарик радио. В 15 часа във фоайето на вътрешното министерство министър Петков ще направи изявление. Не се дават повече подробности за характера на това изявление.

Министър-председателят Станишев не коментира информацията на Дарик, че министърът на вътрешните работи Румен Петков подава оставка, като единствено обеща на журналистите, които са заедно с него при инспектирането на АМ ”Люлин”, че по-късно ще направи изявление.

През последните седмици министърът на вътрешните работи е подложен на силен натиск да се оттегли от поста след серия скандални разкрития за връзки на висши полицаи с организираната престъпност. Скандалът излезе извън рамките на страната и намери отзвук дори след партньорите ни в ЕС.

Стана ясно, че системата
на вътрешното министерство е разядена от корупция, че не се спазват правилниците и наредбите за работа с класифицирана информация. От работата на вътрешната комисия в Народното събрание стана ясно още, че в последните месеци почти всички разработки на Главната дирекция за борба с организираната престъпност са били проваляни, след като е изтичала информация от министерството. 

В хода на разследването беше арестуван висш полицай – заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов. От подслушани разговори се разбра, че той е получавал пари и подаръци от бизнесмени в замяна на информация за операции на службата за борба с организираната престъпност.

Преди десет дни в дълъг отпуск излезе и сегашният главен секретар на МВР Валентин Петров, към когото има подозрения, че е покровителствал Иван Иванов. Иванов беше задържан на 17 март, а на 25 март бе арестуван и бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и срещу него бе повдигнато обвинение за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

От прокуратурата обясниха, че задържането на Илиев е заради незаконно подслушване на Иван Иванов. Скандалът се разрасна след изслушването на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. След заседанието членове на комисията обявиха, че от думите на Танов е станало ясно, че министърът на вътрешните работи Румен Петков стои зад прякора "Запалката", появил се в разработка на антимафиотите. Пълната стенограма от заседанието беше публикувана вчера и в медиите.

Заради скандала в МВР опозицията внесе вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев – формулиран за връзки на управляващите с организираната престъпност. Това бе петият подред вот на недоверие, който бе отхвърлен от управляващото мнозинство. Знаково обаче остана гласуването на единия от коалиционните партньори НДСВ, чийто депутати гласуваха „въздържал се”. По време на дебатите за вота на недоверие премиерът Станишев обяви, че започват структурни и персонални промени в правителството.

В седмиците на скандала във вътрешното министерство не остана незабелязано мълчанието на президента Първанов, който днес отпътува на посещение в Египет. Първоначално държавният глава обяви, че няма достатъчно информация по случая, а в последствие коментира, че министър Петков е човекът, който може да извърши реформите в МВР.

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 година в Плевен. Учи в Математическата

гимназия в града. Висшето си образование завършва във факултет “Математика” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Специализира в Икономическия институт в Свищов. Занимава се активно с политика от 1991 г.

В периода 1995-1999 г. е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП. От 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на партията. Румен Петков е председател на Националния предизборен център на левицата по време на три поредни кампании – за избор на президент, местни органи за самоуправление и парламент. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание.

Петков се смята за една от най-влиятелните фигури в управляващата Социалистическа партия. Близък е до президента Първанов, но е във вероятен конфликт с премиера Станишев, най-вече заради идеята на министър-председателя да бъде създадена Държавната агенция за национална сигурност.