Започва прилагането на новата точкова система за оценка на потребностите на хората с увреждания
101181

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Започва прилагането на новата точкова система за оценка на потребностите на хората с увреждания
  • Започва прилагането на новата точкова система за оценка на потребностите на хората с увреждания
От днес започва прилагането на новата точкова система за оценка на потребностите на хората с увреждания. Тя включва самооценка от страна на човека и събиране на точки по няколко групи от въпроси, свързани с неговите способности. От броя на точките ще зависи и броят на часовете асистентска подкрепа, която ще получават около 90 00 души от началото на септември.

Хората с увреждания ще бъдат оценявани с нова точкова система
 
След вълна от критики срещу начина на изчисляване на точките и занижения брой часове за хора с тежки увреждания, социалното министерство въведе коефициенти, по които ще се умножават събраните точки, и които дават предимство на децата до 12 години. От някои организации определиха това като дискриминация спрямо пълнолетните хора с увреждания и припомниха, че с нарастването на възрастта грижите за човек с увреждания стават повече.
 
След критики и заплахи за нови протести срещу политиките спрямо хората с увреждания, социалното министерство направи промени в методиката, по която ще се прави индивидуалната оценка на потребностите. Броят на часовете асистентска подкрепа за даден човек ще се определя според броя на точките, които е събрал, след като е отговорил на няколко групи от въпроси, разпределени според неговата възраст. За всеки въпрос ще се дават от 0 до 4 точки, а броят точки ще се умножава по коефициент, отново според възрастта. Трите вида коефициенти обхващат децата до 12 години, децата от 13 до 18 години и пълнолетните хора, като най-висок е коефициентът за най-малките.

Работодатели и синдикати против индивидуалната оценка на хората с увреждания да се прави от социални работници

 
Това разделяне е дискриминационно, смята Антоанета Иванова от организацията "Спина бифида и хидроцефалия" - България: „Не мога да кажа, че с възрастта ангажиментът и грижата намаляват, дори се утежняват от много фактори. Като вземем теглото на човека, за когото се грижим - на две години можем навсякъде да го разведем с количката, но ако го съпоставим с грижата за човек над 18 г. с инвалидна количка, е неимоверно по-трудно”.
 
Друг проблем според Антоанета Иванова е водещата роля на социалния работник при изготвянето на индивидуалната оценка, вместо включването на екип от различни специалисти. „Би трябвало да има екипи от консултанти, дори да не са на трудов договор, които в съответния случай да могат да дадат компетентно мнение. Например рехабилитатор, например педагогът от училището, който работи с детето - хора, които познават човека и се грижат за него също би трябвало да могат да дадат мнението си в оценката. Мисля, че така ще бъде много по-обективно, отколкото ако се прави само от един социален работник”.

До 8 часа на ден асистентска грижа ще осигурява държавата на хора с увреждания
 
Около 1300 са социалните работници, които от днес започват да правят индивидуална оценка на хората с увреждания в цялата страна.