Омбудсманът и КНСБ с предложение за промени в Кодекса на труда
95976

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Омбудсманът и КНСБ с предложение за промени в Кодекса на труда
  • Омбудсманът и КНСБ с предложение за промени в Кодекса на труда
Националният омбудсман и синдикатите ще атакуват правото на работодателя да плаща само 60% от заработеното възнаграждение, чрез законопроект за отмяната му. Това обявиха днес Мая Манолова и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
 
До опита за законодателна промяна през парламента се стигна след като Конституционният съд не излезе с решение по искането на омбудсмана за обявяване на чл.245 от Кодекса на труда за противоконституционен. Вносителите предлагат на депутатите да отменят този член или да ограничат действието му до веднъж в годината, при временни затруднения на работодателя.
 
От КНСБ заявиха, че ще продължат да настояват за криминализиране на неплащането на заплати.
 
КС отхвърли жалбата на омбудсмана срещу текст в Кодекса на труда

Член 245 от Кодекса на труда предвижда, че при добросъвестна работа на работника се гарантира изплащането на 60% от брутната му заплата, но не по-малко от минималната заплата. Остатъкът остава изискуем и се изплаща, заедно със законната лихва. Омбудсманът Мая Манолова предлага отмяната му или ако той се запази, действието му да бъде ограничено.

 
"Тази възможност да бъде ограничена във времето, да е възможна само за един месец в рамките на календарна година и само при определени обстоятелства, а именно временни затруднения на работодателя, които да бъдат декларирани своевременно пред териториалното поделение на Главната инспекция по труда", коментира тя.

Мая Манолова припомни, че от началото на тази година е улеснен достъпът до Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите, за хората, които имат да получават заплати или обезщетения от последните три години.
 
Манолова: Вече има как да бъдат компенсирани работници с неплатени заплати

Ако работодателят вече е с обявено производство по несъстоятелност, хората могат да подават молби към фонда след 15 февруари. За тези, при които няма обявена несъстоятелност, трябва да се изчака до 1 април.

"Когато в Главна инспекция по труда влизат в сила законовите текстове може тя да направи това вместо работниците и процедурата ще се случва в рамките на тази година, защото означава започване на производство по несъстоятелност. В момента, в който то започне, подаване на молба до съответното поделение на НОИ за изплащане на дължимите заплати", заяви Манолова.
 
От офиса на омбудсмана имат готовност да консултират хората с неизплатени заплати, според индивидуалните им случаи.