Новите депутати скоро ще прекрачат прага на Народното събрание. Очаква се те отново да заседават в сградата, на която пише "Съединението прави силата". Там, със собствен ресурс на парламента, са направени козметични ремонти - пребоядисани са част от стаите и кулоарите, освежен е пресклубът до зала "Запад".

Администрацията на НС се е погрижила пленарната зала също да бъде приятна и уютна за депутатите в 46-я парламент. Мокетът е изпран както и в кулоарите, и в стаите. Подменени са около 300 изгорели крушки в пленарната зала - на двата полилея и на аплиците. Те са сменени с нови, лед енергоспестяващи, разказаха от пресцентъра на НС. Интересно е да се отбележи, че полилеите в залата са от чешки кристал, всеки тежи по тон и половина - два.

ЦИК обяви имената на депутатите, които влизат в 46-ото Народно събрание

След като прекрачат прага на знаковата сграда, народните представители ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, правилник за дейността на Народното събрание. В комплекта е също справочник за народните представители, в който има информация за структурата на администрацията, нейните функции, телефоните на отделните звена. Всеки депутат ще намери в папката и ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване. Там е и клетвеният лист, който те подписват, след като се закълнат в пленарната зала.

След като ЦИК обяви официалните резултати от вота на 11 юли, президентът Румен Радев издава указ за свикване на 46-то Народно събрание.


Според основния ни закон първото заседание при новосформиран парламент се открива от най-възрастния присъстващ в залата депутат - звънеца на 45-я парламент удари Мика Зайкова от ПГ "Има такъв народ". Интересен факт е, че тази традиция води началото си още от Търновската конституция.

ЦИК все пак прие отказите на Борисов и кмета на Благоевград да са депутати

Народният вот изпрати в 46-ия парламент шест партии и коалиции - "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, "БСП за България", Демократична България, ДПС и "Изправи се! Мутри вън!". Същите формации бяха представени и в 45-ото Народно събрание. По данни на ЦИК,партията на Слави Трифонов ще има 65 депутатски места, втората - ГЕРБ-СДС - 63, левицата ще разполага с 36, ДБ - 34, ДПС - 29, и ИМВ - 13.
 
БТА