Поредна вечер на недоволство, протести и огромно напрежение в Габрово заради побоя от трима мъже на служител в денонощен търговски магазин. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерия. Има пострадали. Градът е под обсадата на полицията и така ще остане за цялата нощ.

Трима души пребиха продавач в денонощен магазин в Габрово (ВИДЕО)

Първоначално над 1000 души се събраха мирно на площад „Възраждане“, където са основните сгради на институциите. Хората обясниха, че протестът не е насочен като цяло към ромската общност, а срещу онези от тях, които не работят, но получават социални помощи и живеят на гърба на другите.

Пред събралото се мнозинство излязоха кметът Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, като се опитаха да проведат диалог с протестиращите и да успокоят обстановката, но без особен успех, тъй като бяха освиркани и посрещнати с викове „Оставка“. Малко след това част от протестиращите се разотидоха, но останалите се отправиха на шествие.
 
 

Изненадващо протестът тръгна от центъра на града по странични улички. Протестиращите се опитаха да стигнат до ромския квартал в града. Жандармерия обаче препречи пътя на участниците в протеста. Полицейските разпореждания бяха или протестът да се разпръсне, или участниците в него да си оставят личните карти и да продължат. Напрежението ескалира, протестиращи хвърляха димки, камъни и различни предмети към жандармерията, стигна се до сблъсъци.


Има пострадали хора, сред тях и двама журналисти. Всички ранени са откарани в болница. Повече подробности не се съобщават. Няколко души са арестувани.

Около 22:00 ч. протестът приключи и хората се разотидоха.

Градът е под полицейска блокада и всички входове и изходи са блокирани, а полицията проверява пътуващите към града. 
 
 

Размирици в Габрово след побоя в магазин (ВИДЕО)

Стотици протестиращи опитаха да нахлуят в следствието в града в сряда вечерта, където се намираха задържаните за побоя преди дни. След като не успяха, щурмуваха ромската махала. Нанесени са поражения в няколко къщи. След всичко това в София вицепремиерът Красимир Каракачанов свика Съвет по сигурността.

Нападателите, които бяха задържани за побоя над продавача, се изправиха пред съда. Те остават в ареста за постоянно.

Оставиха в ареста тримата мъже, нападнали и пребили продавач в Габрово

Междувременно започна събарянето на незаконни къщи в махалата.

От своя страна пострадалият служител, когото задържаните мъже нападнаха и биха, призова за спокойствие:

„Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града”, заяви пред NOVA Венцислав Иванов – служител в супермаркета.

БГНЕС, Фокус, nova.bg