Миньори на протест, Петкова ги увери, че се прави необходимото за условията на труд
97076

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Миньори на протест, Петкова ги увери, че се прави необходимото за условията на труд
  • Миньори на протест, Петкова ги увери, че се прави необходимото за условията на труд
Енергийният министър Теменужка Петкова ще посети мини "Марица-изток" следващата седмица. Това стана ясно след протеста на миньорската федерация на КТ "Подкрепа", на който служители на мините отново се обявиха за увеличаване на цената на въглищата с 15 процента. В края на шествието, подкрепено и от КНСБ, Петкова се срещна с протестиращите, но до крайно решение така и не се стигна.

 "Сега сме 700, утре ще бъдем 7000" - с този лозунг тръгнаха  протестиращите миньори от площад "Батенберг" в София. Те преминаха през Комисията за енергийно и водно регулиране, а след това внесоха исканията си в Министерството на енергетиката. Владимир Топалов от миньорската федерация на КТ "Подкрепа", заяви, че от профсъюза категорично отхвърлят твърдението, че в резултат на техните искания може да се повиши цената на тока. "Има много неща, които следва да се направят и ние смятаме, че последното нещо, до което трябва да се стигне вследствие на нашите искания, е увеличението на цената на електроенергията за населението ", каза той.

Теменужка Петкова се срещна с представители на протестиращите, след което заяви, че в рамките на срещата е продължен диалогът. Тя отбеляза, че мините имат положителен финансов резултат, като са увеличени приходите, а миньорите получават редовно трудовите се възнаграждения и социални добавки. Министърът изрази позиция, че според нея климатът е добър. По думите й миньорите имат претенции да се вдигне цената на въглищата с цел да се инвестира в техника. Петкова е категорична, че такива инвестиции се правят, а в момента е в ход обществена поръчка за рехабилитация на пет багера за 85 млн. лв. "Правим всичко, което е необходимо, за да осигурим максимално добри условия за труд, но, разбира се, колегите са в правото си да имат претенции към нас", каза министърът.  

Пред Министерството на енергетиката протестиращите се опитаха да изсипят торба с въглища, което предизвика ескалация на напрежението, но то беше потушено бързо.