Активисти от Движение „България на гражданите” (ДБГ) разиграха своите очаквания и опасения от подмяна на вота на предстоящите парламентарните избори пред сградата на Централната избирателна комисия.

Мъже с черни маски разнасяха напред-назад чували с надписи „Твоят глас” между изборна урна и двама свои колеги, символизиращи централите на ГЕРБ и БСП. Върху изборната урна бе поставен залепен за поднос плакат с портрета на президента Росен Плевнелиев със запечатани устни.

Това събитие е послание към служебното правителство да поеме отговорност и да изпълни най-важната си задача - да гарантира честни избори, обясни Жени Делева, член на партията. „И разбира се над ЦИК и служебното правителство стои президентът Плевнелиев, който влиза в обичайната си роля и се спотайва, мълчи за всичко, което се случва в страната, особено когато има проблеми”, добави тя, цитирана от БГНЕС.

„Всичко сочи, че и тазгодишните избори ще бъдат опорочени като президентските”, коментира Делева. Според нея е направено всичко възможно да не се прокара електронно гласуване, намали се броят на застъпниците, комисиите са пълни с хора от партиите от политическия картел. Всичко това ни навява на мисълта, че отново няма да имаме легитимни избори, отбеляза тя.



Символизираме това, което направиха ГЕРБ и БСП направиха на предишните избори с безпрецедентното ограбване на човешкия глас на изборите и потъпкването на конституционното право на гражданите, каза Ивайло Петрунов, един от мъжете с черни маски, разнасящи „чувалите с бюлетини”.

Служебното правителство не промени областните координатори и не подмени политическите кабинети в ключови министерства, като например МВР, с което то се опитва да продължи едни стари практики, каза Димитър Делчев, областен координатор на партията. „Говоря за носенето на чували от депутати, влизането в секции от други депутати и влияенето върху комисиите. Говоря за всички тези практики, които в крайна сметка карат хората да си мислят, че не те избират правителството”, каза още Делчев.