Корупцията по високите етажи на властта, бюрокрацията, "войната по пътищата", влошаването на здравния статус на населението, са някои от основните вътрешни заплахи за сигурността на страната. Това пише в проекта за Стратегията за национална сигурност на България, който е внесен от правителството в деловодството на парламента. Проектодокументът посочва като потенциална вътрешна заплаха за гражданите и "социалната несигурност" и диференциация в обществото, както и недостатъчната интегрираност на етническите малцинства.

"Неясният в редица случаи произход на капитала намалява авторитета на държавата като основен гарант на законността, а също така подкопава доверието към успелите с труд граждани", пише още там. Злоупотребата с класифицирана информация също е сред рисковете и заплахите на вътрешната среда.

Тероризмът, киберпрестъпленията, екoлогичната и енергийната сигурност пък са посочени сред заплахите на външната среда. Там като "ново тревожно явление" е описано и пиратството и отвличането на екипажи на търговския флот.

Проектът на стратегията за национална сигурност беше писан в продължение на месеци от екип към Министерски съвет, оглавяван от премиерския съветник Румен Миланов. Документът трябва да послужи за общи политики между специалните служби и всички държавни институции за няколко години напред.