Николай Нанков е номиниран за министър на регионалното развитие и благоустройството от кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Той е експерт по регионално развитие, народен представител, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в XLIX НС, министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 4 май 2017 г.- 20 септември 2018 г.

Нанков е роден 19 декември 1983 г. в Априлци. Завършва средното си образование в Плевен. Следва география и геология, а след това и магистратура по регионално развитие и управление в Софийския университет „Св. Климент Охридски.

Започва професионалната си кариера с в частния бизнес, където се занимава с разработване, управление и изпълнение на проекти, финансирани от Европейския съюз.


С решение № 683 на Министерския съвет от 19 август 2009 г. е назначен за Областен управител на област Ловеч. Със заповед на Министерския съвет от 27 септември 2011 г. е назначен за Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в Първото правителство на Бойко Борисов. Остава на поста и във Второто и Третото правителства на Бойко Борисов. На 4 май 2017 е назначен за Министър на регионалното развитие и благоустройството, какъвто остава до 4 май 2017 г.

Тогава Нанков подава оставка след тежката катастрофа с автобус край Своге.

След трагедията Бойко Борисов поиска министрите на вътрешните работи, на транспорта и регионалното развитие да поемат отговорност и да се разделят с постовете си. Така тримата министри – на регионалното развитие Николай Нанков, на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта Ивайло Московски, подадоха оставки. След това Нанков бе сложен за зам.-министър.

Избиран е за Народен представител от 11 МИР – Ловеч в 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 и 49 Народни събрания.

Нанков е областен координатор на ГЕРБ-Ловеч.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня