Номинираният за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски проведе среща с ДПС. На нея бяха обсъдени възможностите за съставяне на правителство. И двете страни изразиха единодушно мнението, че България се нуждае от редовен кабинет. 



"Желанието ми е като един представител на гражданското общество, отдалечен от партийни пристрастия, да помогна за един малко по-нормален тон в политическото говорене. Тон, който е твърде обострен в последните години, тон, който е непродуктивен и тон, който виждаме, в края на краищата, както виждаме, ни вкарва от избори в избори във времена, в които за България се виждат изключително важни решения. Желанието ме, ако успеем, да изградим един екип от професионалисти, хора без ярка политическа окраска, но хора с доказан професионализъм и времена, които да могат да преведат България през тези критични, според мен, следващи месеци, да се избегне в един нов цикъл от предсрочни избори", заяви в началото на срещата проф. Габровски. 

"Ако има нови извънредни избори, ще изгубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а и нови избори са ясен знак, че няма да са последните за годината", заяви още проф. Габровски.

"На политическия терен виждаме ултиматуми за провеждане на разговори, отказ от разговори, камо ли диалог. Диалогът е много далече. Ние в момента в партийните позиции сме свидетели на ултиматуми да се виждаме, да си говорим. Затова Ви поздравяваме, че поемате в такава сложна ситуация тази отговорност със своя личен авторитет да допринесете за нормалност изобщо в политическата среда и изобщо в средата, в която живеем", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.  



"За да има кабинет, за нас от ДПС, нормалността е аксиома. Но освен аксиомите, от там нататък трябва да търсим и формулите, затова за нас е много важен елемент и програмата, цели и приоритети на евентуално правителство, включително и персоналният състав", заяви Карадайъ. 

По отношение на персоналния състав на кабинета на проф. Габровски, той отказа да издаде подробности.

"Не би било етично към хората, с които преговарям. Това, което мога да кажа е, че това са професионалисти с добро име", заяви Габровски. 

Това ще е първата и последна среща на проф. Габровски от общо три обявени предварително в програмата за петък. По-рано стана ясно, че поканата му за разговори е отклонена от "Продължаваме Промяната". От партия "Възраждане" обявиха отказа си да отидат на среща още в четвъртък. 

В четвъртък номинираният кандидат за премиер се срещна с представители на парламентарните групи на БСП, „Демократична България“ и „Български възход“.