Емблематични сгради в София бяха осветени в цветовете на националното знаме на Украйна. Днес се навършват две години от началото на войната с Русия.



Войната на Русия срещу Украйна: Числата са стряскащи, какво стои зад тях (ОБЗОР)


Осветени бяха са сградите на Народното събрание, на Министерския съвет, НДК, както и на Столичната община.
 

По-рано в събота в столицата започна шествие под наслов "Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години заедно и до победата на Украйна".


Негови организатори са Гражданско движение "БОЕЦ", Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" и Интеграционно образователния център "Украински Вулик".

 



Гражданите временно спряха движението на Орлов мост.

Преминавайки покрай руската църква „Свети Николай Мирликийски“, се стигна до напрежение между част от протестиращите и хора, стоящи пред пред храма, предаде БТА. Полицията не допусна ескалация.


Живеещи в Бургас и околността украинци пък "арестуваха" символично Владимир Путин. Антивоенен митинг срещу войната в Украйна се проведе пред паметника на Альоша в града.
 


Нестихващият ужас в Украйна: Срутени градове и разрушени съдби (ГАЛЕРИЯ)

Участниците в митинга призоваха за затвор на Путин и символично поставиха кукла с образа му в килия. "Путин е убиец"- скандираха протестиращите срещу военната агресия и геноцида срещу украинския народ от неговия режима.

На митинга присъстваха и руснаци, противници на режима на Путин, но се оказаха нежелани на протеста от украинските граждани, според които всички руснаци носят вина за войната на Русия към Украйна.
 


Във Варна българи и украинци почетоха паметта на загиналите като поднесоха цветя пред паметника на украинските войни в Морската градина.
 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БТА/БГНЕС