Извършват нова проверка в къмпинг „Смокиня“ днес
100276

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Извършват нова проверка в къмпинг „Смокиня“ днес
  • Извършват нова проверка в къмпинг „Смокиня“ днес
Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИООСВ) в Бургас, съвместно с представители на Министерството на туризма, ще извърши днес нова проверка в къмпинг "Смокиня", чиито пясъчни дюни бяха сравнени със земята. В проверката ще участват и екип от геодезисти, които ще измерят засегнатите територии.
 
Експертите ще трябва да установят чия собственост са засегнатите територии - изключителна държавна или частна. Данните ще бъдат предоставени на прокуратурата, която вече също е ангажирана със случая. Това каза пред Дарик директорът на регионалната екоинспекция инж. Тонка Атанасова.

Спешна проверка на плажа при къмпинг „Смокиня“ заради сигнал за разорани дюни



"От извършените в последните два дни проверки се установи единствено, че са увредени природните местообитания пясъчни дюни в защитена територия "Каваци". Извършителят на деянието не е засечен. Поради това, въпреки всичко, ние не можем да твърдим каква част от тези дюни са засегнати и имотът, в който те се намират, чия собственост е. При проверката в понеделник ще поканим и геодезическо заснемане, за да сме обективни за начина, по който се е извършило разрушаването", каза инж. Атанасова.
 
"От това, което видяхме с колегите, бяхме потресени, защото огромна пясъчна дюна беше до такава степен разрушена, че пясъкът от нея беше невероятно засипан. Голяма тежка механизация - верижен трактор, е оставил следи в пясъка. Видяхме едно вандалско деяние. С просто око се вижда, че доста голяма площ е засегната. Надяваме се с помощта на Икономическа полиция и прокуратурата да установим извършителя. В социалните мрежи се появяват снимки на багера на извършителя, ако това може да послужи на колегите", добави директорът на РИООСВ - Бургас.


Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня“ - спешни проверки (СНИМКИ/ВИДЕО)

Инж. Тонка Атанасова коментира още: "Явно деянието е започнало по време на работната седмица и е имало хора, които са видели и заснели този верижен трактор. Ние имаме зелен телефон, денонощен, но не бяхме уведомени. Нас ни уведомиха в почивните дни". Затова тя се обърна с призив към гражданите, ако станат свидетели на подобни вандалски прояви, да се обръщат своевременно към екоинспекцията и полицията: "Гражданите да не бързат първо да се похвалят какво са видели нарушено, а да се опитат да звънят на контролните органи".
 
По закона за защитените територии санкцията е от 1000 до 10 000 лева. Извършителят може да носи отговорност и по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и по Гражданско-процесуалния кодекс.