/ БГНЕС
Извършват нова проверка в къмпинг „Смокиня“ днес
100276
Извършват нова проверка в къмпинг „Смокиня“ днес
  • Извършват нова проверка в къмпинг „Смокиня“ днес
Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИООСВ) в Бургас, съвместно с представители на Министерството на туризма, ще извърши днес нова проверка в къмпинг "Смокиня", чиито пясъчни дюни бяха сравнени със земята. В проверката ще участват и екип от геодезисти, които ще измерят засегнатите територии.
 
Експертите ще трябва да установят чия собственост са засегнатите територии - изключителна държавна или частна. Данните ще бъдат предоставени на прокуратурата, която вече също е ангажирана със случая. Това каза пред Дарик директорът на регионалната екоинспекция инж. Тонка Атанасова.

Спешна проверка на плажа при къмпинг „Смокиня“ заради сигнал за разорани дюни

дюни Смокиня
БГНЕС


"От извършените в последните два дни проверки се установи единствено, че са увредени природните местообитания пясъчни дюни в защитена територия "Каваци". Извършителят на деянието не е засечен. Поради това, въпреки всичко, ние не можем да твърдим каква част от тези дюни са засегнати и имотът, в който те се намират, чия собственост е. При проверката в понеделник ще поканим и геодезическо заснемане, за да сме обективни за начина, по който се е извършило разрушаването", каза инж. Атанасова.
 
"От това, което видяхме с колегите, бяхме потресени, защото огромна пясъчна дюна беше до такава степен разрушена, че пясъкът от нея беше невероятно засипан. Голяма тежка механизация - верижен трактор, е оставил следи в пясъка. Видяхме едно вандалско деяние. С просто око се вижда, че доста голяма площ е засегната. Надяваме се с помощта на Икономическа полиция и прокуратурата да установим извършителя. В социалните мрежи се появяват снимки на багера на извършителя, ако това може да послужи на колегите", добави директорът на РИООСВ - Бургас.

Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня“ - спешни проверки (СНИМКИ/ВИДЕО)

дюни Смокиня
БГНЕС

Инж. Тонка Атанасова коментира още: "Явно деянието е започнало по време на работната седмица и е имало хора, които са видели и заснели този верижен трактор. Ние имаме зелен телефон, денонощен, но не бяхме уведомени. Нас ни уведомиха в почивните дни". Затова тя се обърна с призив към гражданите, ако станат свидетели на подобни вандалски прояви, да се обръщат своевременно към екоинспекцията и полицията: "Гражданите да не бързат първо да се похвалят какво са видели нарушено, а да се опитат да звънят на контролните органи".
 
По закона за защитените територии санкцията е от 1000 до 10 000 лева. Извършителят може да носи отговорност и по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и по Гражданско-процесуалния кодекс.