Интерпол ще рестартира усилията си за установяване на самоличността на атентатора от летището в Бургас, заяви генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл след среща с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

По думите му, въпреки първоначалното несъвпадане на взетите от атентатора пръстови отпечатъци и ДНК-профил с базата данни на Интерпол, има много случаи, в които повторната проверка дава резултат.

Вероятността да има резултати и в този случай се увеличава, увери Ноубъл. Той похвали работата на МВР по установяване самоличността на атентатора и допълни, че снимката му отново ще бъде разпространена, за да се събере информация.

Премиерът Бойко Борисов изрази очакванията си за успех в разкриването на това лице: "В разговора ни помолих още веднъж г-н Ноубъл да има предвид, че издирваме лице с пръстови отпечатъци, 100% могат да се идентифицират, имаме ДНК-профил, имаме и визията. По тези три данни безспорно може да се установи всяко едно лице. Надявам се с мощността, която има неговата полицейска организация, и с нашите други партньори да успеем да намерим това лице".



Във връзка с блокираната процедура по полагане на клетва като конституционен съдия на Венета Марковска, премиерът Борисов заяви, че очаква парламентът да обяви процедура за нов избор на конституционен съдия.

Интерпол и МВР ще работят по съвместен проект за проверка на паспорти и проследяване на издирвани лица по българските курорти, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след срещата. Когато гостите по курортите се регистрират в хотел, ще може да се използва системата на Интерпол и да се направи прави проверка на валидността на паспортите им, за да се установи дали не са откраднати, както и дали съответното лице не е обявено за издирване, обясни министър Цветанов.

По думите му процедурата няма да бави хората, а от друга страна ще надгради мерките за сигурност по курортите. До няколко седмици експерти от Интерпол ще пристигнат у нас, за да започне работата по проекта, допълни Цветанов.