Във връзка със сериозния интензитет на урагана Иън на територията на американския щат Флорида, работната група „Избори“ на Външното ни министерство, която координира провеждането на изборите за народни представители на 2 октомври т.г. в чужбина, изразява опасения, че в някои от секциите на полуостров Флорида могат да възникнат трудности при организацията и провеждането на гласуването.

Ситуацията с последиците от урагана, както и с неговата меняща се траектория, остава несигурна. По последни данни ураганът Иън е набрал нова сила и се насочва към щатите Джорджия, Южна и Северна Каролина.

По този повод са проведени разговори с представители на българските общности по места.

Към момента се очертава следната ситуация за градовете във Флорида, където има образувани избирателни секции:


Най-сериозни са щетите, нанесени в Нейпълс. На този етап местните и федерални власти все още провеждат спасителни операции и оценяват пораженията. Има наложена забрана за излизане от домовете, докато действат спасителните екипи. На много места все още липсва електричество, на други вода и телекомуникации. Летището Форт Майерс е затворено поради наводнения, разрушена е летищната инфраструктура и са повредени пътища. Планира се летището да възобнови дейността си на 7 октомври 2022 г. Хотелът, в който е договорено провеждането на изборите, е с възстановено електроснабдяване, но няма вода и интернет. Самият хотел е населен приоритетно със спасителни екипи. Към момента от управата на хотела не могат да потвърдят дали ще може да се ползва за изборите. 

В градовете Сейнт Питърсбърг, Алтамонт Спрингс-Орландо и Джаксънвил е спряно електричеството на много места, отчасти има наводнения.

Засега няма информация Маями-Форт Лодърдейл да е засегнат, т.к. не е бил на пътя на урагана.