Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове в нечии интереси. Това заяви категорично в bTV началникът на Националния оперативен щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

"Смисълът на бързите тестове е търговски. Той е бизнес смисъл. Не е медицински", подчерта шефът на ВМА.

"Ние сме в началото на епидемията и най-сигурният начин да се установи със сигурност заболяване е PCR тестът", добави проф. Мутафчийски.

"Няма да надделее!" Докато аз съм шеф на щаба, няма да позволя да надделее. В Испания някой е надделял със своята идея за бързи тестове. И са похарчили половин милиард за тестове, които са се оказали негодни - само 30% достоверност. Аз бях малко по-мил - дадох им 40% достоверност. 


Можем да предотвратим резкия бум само с изолация, вирусът се предава от човек на човек, няма как да се предаде без контакт," отговори генералът на въпрос какво да се очаква, ако все пак надделее мнението на експертния лекарски съвет да се ползват бързи тестове. "Бързи тестове се правят много в държави като Израел и САЩ, а в Германия има антиген методика, която е за по-бързо установяване, развиват се бързо нещата, така че ще има лесен и бърз тест с висока степен на изпълнимост".

Още 21 с коронавирус, заразата стигна до Хасково и Кърджали

По думите на началника на щаба пикът на епидемията вероятно ще е около Великден. Според него процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират от днес за утре.

За хората в щаба той заяви, че има няколко лица, които са "заковани" и имат възможност да привличат каквито и да е било лица, от които имат нужда

У нас има достатъчно сигурни тестове – около 10 хиляди, като сме поръчали и около 250-300 апарати за обдишване от Китай, коментира още той.

Проф. Мутафчийски обясни и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат.

Д-р Кунчев: Не става дума за разнобой между Щаба и Медицинския съвет, а за мнението на един-двама души

С него се провежда терапия навсякъде, където има болни от COVID-19. Става дума за антибиотика хлорохин, при който има противопоказания, затова се проверяват хората дали нямат проблеми с обработката му, обясни началникът на оперативния щаб. Следи се за бъбречна недостатъчно и чернодробни заболявания.

"Всички болни с тежки усложнения изискват много тежка кислородотерапия и интубация. Въпросът е, че младите хора имат шанс да излязат от интубацията, докато възрастните - малко по-трудно", добави ген. Мутафчийски.

Генералът информира и че днес му е бил изпратен нов протокол от италиански колеги, които са преминали по схемата, по която ние работим - лечение с хининов препарат и с антибиотикът Азитомицин.

Временно Окръжната болница „Света Анна“ в София няма да приема пациенти

"Досега се смяташе, че препаратът не е много сигурен, но вече е официална препоръка. Използва се и в САЩ", допълни той.

За дарителската сметка към Министерство на здравеопазването генералът заяви, че средствата се използват за апарати, предпазни средства, медикаменти и дезинфектанти, защото трябва да се поддържа баланс. 

За хората, които влизат в страната от рискови държави, генералът обясни, че методиката със задължителната 14-дневна карантина е "военна тактика", тъй като те са потенциално заразени. Влезлите в България се тестват едва когато проявят болестни симптоми. Правилен подход за него е, че ако има един заразен с COVID-19 член на семейство, то всички се карантинират. 

За епидемиологичното проучване генералът добави, че то трябва да се направи на края на епидемията и именно това е хубавото на бързите тестове.

"Не бива да слагаме каруцата пред коня. Ще използваме някои тестове на пазара, които са достоверни", каза той.

Двама нови заразени с коронавирус в Смолян, единият е работил на Пампорово

Относно предложените апарати без СЕ сертификат от Китай шефът на ВМА заяви, че не би приел такова дарение, както не би приел и тестове, които не са достоверни, защото трябва да отговарят на европейските изисквания. Той поясни, че и частните болници не могат да приемат обдишващи апарати без сертификати, сервизно обслужване в България и без да отговорят на европейските изисквания.  

Проф. Мутафчийски похвали държавата за мерките, които е взела за ограничаване на заразяването. 

"По-добре да има опашки от коли на КПП-ата, отколкото кервани от военни автомобили с трупове", каза в заключение началникът на кризисния щаб.