Във Военномедицинската академия (ВМА) досега са били извършени 78 трансплантации, като четири от тях - в условията на COVID-19, съобщиха от лечебното заведение. По-рано днес "Дървото на живота" - в памет на донорите, разположено във ВМА, бе допълнено с имената на четирима души, дали през тази година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти.

„Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с тези над 78 трансплантации“, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, през последните две години от ВМА са били инвестирани над 1.2 млн. лв. собствени средства, с които са оборудвани най-модерните операционни зали в България за трансплантация на черен дроб.

Ген. Мутафчийски благодари на екипа лекари, медицински сестри и останалия персонал, ангажиран с трансплантациите. Той изказа признателност към екипите на Военновъздушните сили, които са неизменна част от редица донорски ситуации.

Над 1000 българи чакат за трансплантация

„Искам да благодаря на целия екип – на всички е ясно, че една трансплантация не протича само с един, двама или трима души. Разбира се, лидерите на този процес във ВМА са известни – това са проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева, но зад тях стои една цяла малка армия от лекари, медицински сестри и друг персонал, който не бива да се забравя. Едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи, е подготовката на кадри и те – тримата лидери, могат с чест да застанат и да кажат колко много хора обучиха и каква голяма взаимозаменяемост има в екипите“, посочи той.


„През 2021 г., въпреки пандемията, във ВМА бяха извършени 4 успешни трансплантации, дори в момента има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани. Най-голямата ми благодарност, разбира се, е към семействата на донорите, които въпреки тежкия за тях момент, взеха правилното решение и дадоха шанс да бъдат спасени множество животи“, заяви още генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Втори живот: Колко са донорските ситуации у нас



Благодарност към екипите, които участват в трансплантацията и към близките на донорите изказа и проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА. Той изрази увереност, че в България хората са узрели за донорството, необходима е по-голяма активност.

"Поклон пред близките и пред лекарските екипи за денонощния им труд", каза и подп. Пламен Дончев от 16-та транспортна авиогрупа "Враждебна".

Имаше и едно голямо признание: „14 години съм тук след трансплантация, благодарение на тези хора! Благодаря на донорите, благодаря на семействата им. Обичам ви“, не скри емоцията си и червената легенда Джони Велинов, който, както сам отбеляза, живее втори живот, благодарение на екипите на ВМА.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, д-р Мария Кирилова, заместник изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", както и трансплантирани във ВМА пациенти.
ВМА