"Българска храна има предостатъчно, за да посрещне всички нужди", призова към спокойствие земеделският министър Десислава Танева, за да не се юрват хората на опашки по магазините.

Има достатъчно храни, суровини и продукти, за да бъде изхранен българският народ за период от минимум две години, увериха от различните асоциации на хляб, млечни продукти, месни продукти, риба, консерви, вода и безалкохолни напитки. Те излязоха заедно със земеделския министър пред медиите в Министерския съвет, за да успокоят хората. Изпрати ги премиерът в опит да се пресече паниката и презапасяването.

"Всяко презапасяване ще доведе до отражение на семейния бюджет и изхвърляне на храна. Това е безсмислено", призова Десислава Танева.

"Българските производители на храни са изключително конкурентноспособони, задоволят изцяло вътрешното потребление изцяло, заями Танева и припомни, че освен това ние изнасяме продукция. Зърнопроизводителите имат ресурси от няколко месеца до две години, дори да няма нова реколта. Няма никакво основание за притеснение в тази посока", успокои земеделската министърка.


"В бранша "хлебопроизводство и сладкарство" няма никакви поводи за паника, регулярно се изпълняват заявките, има по-голямо търсене на хляб, което ни радва", заяви Мариана Кукушева.  "Няма колега производител , който да е притеснен за суровината", увери тя.

Представителите на различните асоциации напомниха, че те винаги са хранели не само населението на България, но са изнасяли и навън. "Място за притеснение за изхранването на българските граждани няма. Да всяваш суматоха, че едва ли не ние няма да се изхранваме, това е изключително несериозно", каза от името на производителите в сектор "Мляко и млечни продукти" Димитър Зоров. "Може населението да изкара доста години, стига да сме живи и здрави. Медиите да не търсят сензации - животът продължава, но това, че някой ще бъде под карантина, не значи танкове и самолети по улиците", напомни още Зоров.

"Можем да спрем да ловим риба и да изхранваме цяла България една година", похвалиха се от асоциацията на рибопроизводителите.

Десислава Танева пък добави, че в министерството вече работят дистанционно. "Извънредното положение е необходимо, за да има гаранция, че тази социална изолация ще се спази, за да ограничим заболяването. Вирусът не може да съществува и живее във външна среда, за да предполагаме, че може да е рисков", каза Танева. Нашата индустрия отговаря на най-високите хигиенни изисквания, успокои тя.