Представители на ДПС влязоха на разговори при президента Румен Радев. Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство, които продължават и утре.

По-рано при президента бяха представители на първите две политически сили - "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС. Кирил Петков обявиха, че коалиционното споразумение между четирите партии в коалиция е готово, а от ГЕРБ заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция в Народното събрание.

Бъдещият кабинет - планират 4 вицепремиери и 2 нови министерства

Президентът посочи, че е важно мнението на всяка от парламентарните групи за дейността на новия парламент и за очакванията за работата на бъдещето правителство.

"Тази година българските граждани на три поредни избора дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство. Затова за нас е важно мнението на всяка от парламентарните групи за дейността на новия парламент, за очакванията, свързани с работата и формирането на бъдещото правителство", каза пред представителите на ДПС президентът Румен Радев. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че наистина е имало три избора в резултат на политическата криза в страната. По думите му, обаче, политическата криза не настъпва за един ден, а през годините сме стигнали до ситуацията, в която се намираме.

"Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и между институциите. Не е нова тема за нас от ДПС, защото през годините ние неведнъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза", посочи Карадайъ.


ГЕРБ-СДС ще гласуват против бъдещото коалиционно правителство

"Много пъти сме могли да дефинираме какво разбираме под възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията и възстановяване на държавността. Въпросът е как преодоляваме политическата криза", каза още той.

Карадайъ заяви, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи - ковид кризата, здравната, социалната, икономическата и финансовата, инфлацията, която в момента се развива, растящите цени.

"Това изисква отговорно управление, управление с визия, отговорни политически субекти с бързи, спешни действия с оглед на преодоляване на кризата и с поглед в бъдещето", каза лидерът на ДПС.

Според партията, България е закъсняла с Плана за възстановяване и устойчивост и с оперативните програми.