Споделяме общото убеждение за дефицит до 3%. Как да се намали ще търси решение парламентът. След като идеите ни за приходни мерки не бяха приети, редно е да представим бюджет по действащото законодателство. Превръщането на бюджета за хватка за припечелване на време ще е ход, от който ще загубят и гражданите, и бизнеса. Това коментира служебният министър-председател Гълъб Донев на извънредно заседание на кабинета.

Кабинетът заседава извънредно, разглежда Бюджет 2023

"Ще разгледаме проектите за Закон на държавния бюджет, Закон за бюджета на НЗОК и за Държавното обществено осигуряване", с тези думи започна заседанието Донев.

"Оттук насетне действията спрямо финансовия план на държавата за 2023 година ще говорят за истинските намерения", заключи той.

След като законопроектите бъдат одобрени на заседанието на МС, ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание.


Правителството внася в парламента бюджет с дефицит от 6,4%

Припомняме, че служебното правителство реши да бъде внесен в 49-ото Народно събрание законът за държавния бюджет, разработен на база на действащото законодателство. Предложният бюджет е с дефицит с от 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), което е почти 12 млрд. лева. 

На 26 април Министерският съвет с протоколно решение одобри параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 година.