Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че социалистическата партия има основание за самочувствие заради резултатите си на местния вот, но не бива да си затваря очите за реалността.

В изказването си пред разширеното заседание на Висшия съвет Станишев подчерта, че за социалистите сега водещо е запазването на политическата, икономическата и социалната стабилност в страната.

По думите на соцлидера всяка друга партия, постигнала резултатите на БСП като брой кметове и общински съветници, и като влияние в местната власт би ходила „с гордо вдигната глава, наперена като петел”.

Сергей Станишев заяви още: „Имаме основание след тези избори да сме с добро самочувствие, с увереност като партия, която е спечелила значително доверие като първостепенна политическа сила и запазила голямо влияние в местната власт. Нямаме основание да смятаме, че сме свършили всичко по най-добрия начин, да се самозабравяме и да смятаме, че нещата са ни в кърпа вързани по естествен начин и до края на мандата и при следващите парламентарни избори”. 

Същевременно Станишев отвърна на вътрешнопартийните критики, като посочи, че винаги е бил екипен играч и сега би било много вредно за партията да се впусне във вътрешни битки и саморазправа до конгреса.

Много важно е да разширяваме нашия капацитет по места, каза премиерът и добави, че партията не бива да се самолинчува.

Той бе категоричен, че са пропаднали сценариите за разклащане на лодката на страната с предизвикване на предсрочни парламентарни избори, но това не значи, че подобни опити няма да бъдат повторени в следващите месеци.