БСП има основание за самочувствие след местния вот
БСП има основание за самочувствие след местния вот / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че социалистическата партия има основание за самочувствие заради резултатите си на местния вот, но не бива да си затваря очите за реалността.

В изказването си пред разширеното заседание на Висшия съвет Станишев подчерта, че за социалистите сега водещо е запазването на политическата, икономическата и социалната стабилност в страната.

По думите на соцлидера всяка друга партия, постигнала резултатите на БСП като брой кметове и общински съветници, и като влияние в местната власт би ходила „с гордо вдигната глава, наперена като петел”.

Сергей Станишев заяви още: „Имаме основание след тези избори да сме с добро самочувствие, с увереност като партия, която е спечелила значително доверие като първостепенна политическа сила и запазила голямо влияние в местната власт. Нямаме основание да смятаме, че сме свършили всичко по най-добрия начин, да се самозабравяме и да смятаме, че нещата са ни в кърпа вързани по естествен начин и до края на мандата и при следващите парламентарни избори”.

Същевременно Станишев отвърна на вътрешнопартийните критики, като посочи, че винаги е бил екипен играч и сега би било много вредно за партията да се впусне във вътрешни битки и саморазправа до конгреса.

Много важно е да разширяваме нашия капацитет по места, каза премиерът и добави, че партията не бива да се самолинчува.

Той бе категоричен, че са пропаднали сценариите за разклащане на лодката на страната с предизвикване на предсрочни парламентарни избори, но това не значи, че подобни опити няма да бъдат повторени в следващите месеци.