Самолетът е кацнал първоначално на летище до Видин, презаредил и е кацнал в района на Търговище
Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г., а МВР подозира, че той е влязъл със самолет в страната. Това стана ясно след изслушването в парламента вътрешният министър Калин Стоянов по случая "Брендо".

"Не съм казал категорично с какъв самолет е влязъл Брендо в България, уточних периода, в който той е влязъл в България", заяви още той.

Той добави, че тази информация в МВР е свързана с обстоятелствата, които са покрай самолет, който е преминал през няколко европейски държави, кацнал е временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил е и е кацнал в района на Търговище.

Според Стоянов, това е станало в периода докато Бойко Рашков е бил вътрешен министър и заяви, че тогава не е било разпоредено да се отиде на място, което е затруднило, по думите му, разследването. По това време пък самият Стоянов беше тогава директор на ГДБОП.

Самолет вся смут - наруши въздушното пространство на 4 държави, сред които и България

“Не очаквах, че Калин Стоянов, който дължи поста си в ГДБОП лично на мен, ще се прави на герой пред народните представители”, отговори бившият министър на вътрешните работи от парламентарната трибуна..

“През 2022 г. самолетът на Брендо е летял достатъчно ниско, за да не бъде хванат от устройствата на министерство на отбраната”, уточни бившият вътрешен министър.

В началото на юни 2022 г. беше съобщено, че малък самолет е прелетял без разрешение през 4 държави и е кацнал в България. Тогавашният силов министър Рашков заяви, че летателното средство е заредило гориво край Видин и след това е кацнал край Търговище, което потвърждава и думите на сегашния вътрешен министър, че именно това е бил самолета, на който е бил Брендо.

Съдът остави в ареста Евелин Банев – Брендо (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група", коментира Калин Стоянов и добави, че са задържани преди месец.

Няма как този човек да ходи на публични изяви и да се заявява, че той е тук, след като го търсят за излежаване на присъди 20 г. в Италия, 10 г. в Румъния и 6 в България. Най-големите италиански наркобосове се укриват по 30 г. в собствените си държави, след 30 г. италианците арестуват боса на Коза Ностра. Най -фрапиращ е случаят за човек на име Бернардо Провенцано, който се укрива 38 г. На всички ни е ясно, че тези хора с тези присъди използват множество документи за самоличност от различни държави. За съжаление и към момента има множество такива, които се издирват, заяви Стоянов.

МВР: Брендо е прекосил официално границата за последно през 2013 година

Съдът днес остави в ареста Евелин Банев, това се случи по време на изслушването на вътрешния министър.

Адвокатът на Брендо настоя искането за задържане под стража да не бъде уважено.

“На 24 юни 2024 г. Евелин Банев се е предал доброволно, той е депозирал молба в СГС, с която е поискал признаване изпълнението на присъди от Италия и Румъния, с които им е наложено лишаване от свобода от 10 и 20 години” уточни защитата на Банев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня