За първи път от 1986 година БДЖ има нови електрически локомотиви
Разликата между новите и старите локомотиви е като между „Москвич“ и „Мерцедес“. Такоав сравнение направи премиерът Бойко Борисов при съвместна инспекция с министъра на транспорта Росен Желязков. Новите мотриси влизат в състава на Българските държавни железници (БДЖ).

„Изплатихме милиарди дългове. Ето ги новите локомотиви. Сто вагона, ще ги видим и тях. Изключително мощни, бързи, сигурни са новите локомотиви. Най-добрите в света. Важно е локомотивът да може да го изтегли до Варна или Бургас, а не още на първия баир да се запали. Разликата е между „Москвич“ и „Мерцедес“, коментира Борисов.

Борисов: Реагираме веднага както при бедствия и аварии, така и с пандемията (ВИДЕО)

Росен Желязков обясни, че за първи път от 1986 година имаме нови електрически локомотиви.

 


„Това са доста години. 15 тона е локомотива. Успяхме да защитим процедурата. Около 220 млн. е европейското финансиране. До края на годината ще дойдат и нови вагони. Успяхме капиталовият трансфер да е над 100 млн. ще стигнем капиталови инвестиции близо половин млрд. Важно е да се движат паралелно с инфраструктурата“, каза той. По думите му ще се обърне внимание на инфраструктурата в Северна България. „Това е два пъти по-мощен локомотив от другите и 20 пъти по-икономичен“, добави още той.
 



"БДЖ продължава изпълнението на програмата за рециклиране на вагони. Около 100 вагона ще бъдат изцяло обновени до края на годината, като 15 от тях вече са в движение. Ремонтът се прави в български заводи, чрез което се подпомага тяхната дейност в условията на пандемия. Вагоните ще бъдат изцяло подновени, климатизирани и с достъп до интернет. Ще могат да се използват поне 30 години. Те ще обслужват основно трасетата между София-Бургас и София-Варна заедно с новите локомотиви", написа Борисов в профила си във Facebook.

Новите локомотиви са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20 %. Развиват скорост от 160 км/ч - подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Министър-председателят Бойко Борисов разгледа и един от рециклираните вагони, производство на завода в гр. Септември. До края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение. „Без да предложим качество, не може да искаме хората да се качват и да пътуват във влаковете. Така стана и с градския транспорт в София. Когато станах кмет на София, най-младият тролей беше на 40 и няколко години“, напомни Борисов.

Представител на „Пътнически превози“ изтъкна, че без помощта на държавата тази инвестиционна политика е било невъзможно да се реализира. Той посочи, че рециклираните вагони са изключително енергоспестяващи, давайки пример с това, че около 40 минути са били нужни за затоплянето на един стар вагон, докато за тези времето е само 12 минути. Същевременно гарантираният живот на рециклирания вагон е 30 години, защото е изработен от много здрави елементи.