В навечерието на Международния ден на митниците (26 януари) от Агенция "Митници" дадоха специален брифинг пред медиите с отчет за изпълнението на задачите, приоритетите и целите през 2021 година.

"Първият приоритет за Агенция "Митници" за 2021 г. като приходна агенция беше да изпълним фискалните задачи. Със задоволство искам да отбележа, че за първи път през 2021 г. постигнахме приходи на годишна база над 10 млрд. лв.", това заяви шефът на Митниците Павел Тонев. 

Агенция "Митници" работи в две направления - митнически стълб, където са приходите от мита, ДДС и внос, и т.нар. акцизен стълб, където се администрират приходите от внос и сделки в страната на акцизи. "Точната сума на реализираните приходи от Митниците за 2021 г. 10 508 200 000 лв.", допълни Тонев. 

Отчетът сочи, че най-голям е ръстът при митата – изпълнението е 38%, ръстът на ДДС от внос е в размер на 30%, при приходите от акцизи преизпълнението е малко над 215 милиона лева.




Успех има и в борбата с наркотрафика, отчетоха от Митниците. По думите Тонев, общо задържаното количество наркотични вещества е 3 пъти повече през 2021 спрямо 2020.

"Задържаният хероин е близо 5 пъти повече спрямо задържаните количества през 2020 г., много добри резултати постигнахме и по отношение на задържането на синтетични наркотици, където увеличението е 50 пъти спрямо 2020 г.", допълни той. 

По отношение на валутните нарушения, от Митниците отчетоха и повече задържана валута през 2021 г. спрямо 2020 г. "Задържаното количество злато и златни изделия, което е 111 кг и малко над 200 г , е по-голямо от задържаното количество 4 години назад. Същото е и по отношение на сребро и сребърни изделия", каза още Тонев. 

Той припомни и някои знакови случаи на задържане през 2021 г.: "На първо място, задържаното количество течен амфетамин края на месец октомври. На Летище София при проверка от колегите от отдела за противодействие на незаконния наркотрафик беше задържан 450 л течен амфетамин. По данни на партньорските служби, това количество е серозен резултат не само за България, но и за Европа; в началото на лятото, през юни обявихме и рекорден случай на задържана валута - на Капитан Андреево, където при проверка на две превозни средства беше задържано рекордно количество британски лири и евро, чиято стойност е над 2 млн. лв.; друг случай е в края на октомври на ГКПП Дунав мост, където бяха задържани рекордните над 41 кг злато; 34 кг сребърни изделия на Малко Търново през октомври; забранени лекарствени продукти у нас, декларирани като витамин С". 

Агенция "Митници" е проверила вноса на 1200 луксозни автомобила от началото на 2019 година до средата на 2021 година с цел намаляване на митнически такси и на ДДС. Върви проверка и анализ на вноса на луксозни автомобили от Швейцария. Митничарите установяват, че не се декларира преференция за нивото на митото, като има основателни съмнения, че вносители са готови да платят по-високо мито, но да намалят стойността на автомобила и оттам - на плащаното ДДС.

Вносът на алтернативни изделия за пушене се е увеличил десетки пъти и анализ на агенция "Митници" показва, че те са били декларирани като стока с по-ниска тарифна ставка.


Вижте презентация по темата:
 



Отчетът на Агенция "Митници" за 2021 г.: