57 532 четвъртокласници от цялата страна са се явили на Националното външно оценяване по математика, съобщиха от Министерство на образованието.

Това означава, че на препитването са се явили 95% от общия брой на всички четвъртокласници у нас. Учениците трябваше да решат тест, който съдържа общо 19 въпроса, 16 от които са с избираем отговор и 3 - със свободен отговор.

Задачите с избираем отговор проверяват предимно уменията на учениците да прилагат изучените алгоритми за събиране, изваждане, умножение и деление, както и за разпознаване на видове ъгли и триъгълници, посочват от ведомството.

Задачите от отворен тип изискват четвъртокласниците да прилагат уменията за намиране на неизвестен делител и за решаване на текстови задачи.



Решенията на задачите са показателни за овладяването на задължителните знания и умения, необходими за успешното обучение по математика в прогимназиалния етап на основното образование.

Оценката от тестовете на четвъртокласниците може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща по преценка на преподавателя.