Инвеститори от Обединените арабски емирства строят в чеченската столица Грозни луксозен петзвезден хотел. Очаква се той да отвори врати догодина, съобщи чеченският лидер Рамзан Кадиров след среща с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Заид Ал Нахаян, предаде ТАСС.
 
Хотелът ще е готов да приеме първите си туристи през март 2018 г., съобщи в Instagram Кадиров. Той уточни, че е обсъдил с шейх Ал Нахаян инвестиционни проекти, изпълнявани от фирми от ОАЕ в Чечения, и е засегнал подробно темата за изграждания в Грозни международен университет.
 
Петзвездният хотелски комплекс "Канвас" няма аналог в Южна Русия, отбелязва ТАСС. Той ще има 120 стаи, ресторант, паркинг за 500 автомобила, покрит басейн, фитнес център, тенис корт, няколко конферентни зали и търговски център. Хотелът се намира до стадион "Ахмат Арена" и може да приема както футболисти, така и фенове на гостуващи отбори. Проектът ще осигури повече от 150 работни места.
 


Общият обем на инвестициите на ОАЕ в руската република Чечения е над 350 млн. долара. Инвеститори от емирствата участват в строителството на многофункционалния комплекс "Ахмат Тауър" и на най-големия търговски център в Северен Кавказ - "Грозни Мол".

 
Към края на следващата година е планирано да завърши и строителството на международен университет в Грозни, в който може да се обучават 5000 студенти. Проектът се осъществява от компанията ЕМААR от ОАЕ, построила в Дубай небостъргача "Бурдж Халифа" и един от най-големите търговско-развлекателни центрове - "Дубай Мол".
БТА