След среща при Борисов се разбраха ACTA да се ратифицира с резерви
49712

Your browser doesn’t support HTML5 audio

След среща при Борисов се разбраха ACTA да се ратифицира с резерви
  • След среща при Борисов се разбраха ACTA да се ратифицира с резерви

Споразумението ACTA ще бъде ратифицирано с резерви, така че да не бъде засегнат българският интернет потребител. Това увериха представители на IT сектора след среща с премиера Бойко Борисов, който лично е подписал споразумение с тях. На него премиерът се подписва, че споразумението АСТА ще бъде прието, но без частта си за контрол на трафика в интернет. По този начин ще продължи да се прилага досега действащото българско законодателство в областта.

След срещата с Бойко Борисов в Министерски съвет представителите на потребителите показаха петиция за неприемането на АСТА, подписана от премиера. В края на листа той пише, че АСТА ще бъде ратифицирано от Народното събрание с резерви. Споразумението с министър-председателя без каквато и да е правна стойност беше определено от представителите на потребителите като джентълменско.

„Не знам това какво споразумение е, но се съгласи с това, което написахме и обеща да се съобрази с тези наши нужди и искания. Мисля, че доволно ясно стана, че нарушаването на правата на потребителите чрез контрол на трафика в интернет и даването на техните лични данни без съдебна санкция е сериозен проблем", каза Невен Дилков от Сдружение за електронни комуникации.

За постигането на разбирателство между потребители и премиер увери и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, който също е участвал в разговора.



„При ратифицирането на това споразумение да има резерва, че ще се прилага досега действащото българско законодателство, каквато е правната техника за ратифицирането на такива международни документи", каза Николов. Депутатът обясни, че по отношение на текстовете в споразумението, свързани с интернет доставки и други, Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ ще отстояват позицията българското законодателство да не се променя.

Фани Давидова от програма „Достъп до информация" обаче добави, че юридически трудно би могло да се намери начин да бъде частично ратифицирано едно вече подписано международно споразумение. „Не казвам, че може или категорично не може да се случи това, но как ще бъде частично ратифицирано едно споразумение, по което България поема ангажимент", попита тя.