Съединените щати налагат мита на стоманата и алуминия от Европейския съюз. До нежеланото развитие се стигна, въпреки надеждите на съюзниците на Америка, новите тарифи да не се отнасят до тях, съобщава NOVA.

Тръмп към ЕС: Ще се откажем от нашите мита, ако вие се откажете от митата за US стоки

Стоманата ще бъде облагана с 25 процента, а алуминият с 10 процента. Освен за Европейския съюз, митата важат и за Мексико и Канада. В продължение на седмици Германия, Франция и Великобритания призоваваха Доналд Тръмп да не включва Европа в новите мерки. Бяха отправени и закани, че Евросъюзът ще отговори с мита върху американски стоки. Това води до опасения за начало на търговска война, която често води до увеличаване на цените за дребните потребители.

ЕС представи списък с американски стоки, за които планира по-високи мита

„Съединените щати решиха да не продължат изключението от митата, което важеше за Европа. Това е лош ден за световната търговия. Европейският съюз не може да остане пасивен. Незабавно ще внесем искане за уреждане на спор в Световната търговска организация. А в следващите часове, ще обявим контрамерки. Това, което могат да направят те, можем да направим и ние. Абсолютно неприемливо е в световната търговия, държава да налага мита едностранно”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 
 
nova.bg