/ Thinkstockphotos
Американският президент Доналд Тръмп отвърна на критиките на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че е ненадежден партньор, като каза пред репортери, че ЕС се е държал ужасно със САЩ в търговията, предаде Асошиейтед прес.

Лидерите на ЕС от София: Доналд Тръмп да престане да заплашва с мита

По време на среща с генералния секретар на НАТО в Белия дом Тръмп отговори на въпрос на репортер по повод думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че предвид неотдавнашните действия на президента на САЩ, "при такива приятели, кой има нужда от врагове".

Тръмп към ЕС: Ще се откажем от нашите мита, ако вие се откажете от митата за US стоки

Тръмп отново повтори отдавнашните си оплаквания от дефицита на САЩ в търговията с Европа и търговските бариери пред продукцията на американското селско стопанство и автомобилостроене.

"Загубихме 151 милиарда долара, търгувайки с ЕС. Затова могат да ме наричат с всякакви думи, ако бях на тяхно място, аз също щях да го правя, защото това няма да продължава повече", каза Тръмп.

САЩ не се страхуват от търговска война

Тръмп добави, че много добре познава и Туск, и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, обръщайки се към репортерите: "Кажете много поздрави на Жан-Клод".

Тръмп
БГНЕС

Междувременно Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на ЕС, предадоха световните агенции.

ЕС подготвя тройна защита срещу митата на САЩ

"Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции няма да остане без последици.

Първата стъпка е одобряване на "блокиращ регламент", който забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС, заяви Европейската комисия, цитирана от ТАСС.
БТА