/ БГНЕС
Лидерите на ЕС на срещата си в София се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него, предаде ДПА.

ЕС подготвя тройна защита срещу митата на САЩ

Въпросът е бил обсъден на снощната им работна вечеря в българската столица, където се провежда срещата на върха на Евросъюза.

Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани

Лидерите на ЕС също така призоваха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета", предаде Асошиейтед прес.

"Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничения във времето", каза френският президент Еманюел Макрон.

Тръмп към ЕС: Ще се откажем от нашите мита, ако вие се откажете от митата за US стоки

ЕС е убеден, че този ход на САЩ нарушава международните търговски правила и са подготвили свой списък за "балансиращи" контрамита на стойност 2,8 млрд. евро върху американски продукти, ако страните от съюза не бъдат постоянно изключени от списъка за наказателните американски мита, отбелязва АП.

САЩ не се страхуват от търговска война

С него се съгласи и германската канцлерка Ангела Меркел. "Имаме обща позиция: искаме изключване от митата без ограничения, но сме готови по-нататък и за преговори относно реципрочното намаляване на пречките пред търговията", каза тя пред журналисти в София.
БТА