За последните три месеца на годината няма да се удържа авансов данък за доходите от хонорари или наеми. Това означава, че ако получаваме доходи от такъв източник, те ще бъдат с 10% по-високи, но в рамките на данъчната кампания догодина ще трябва да внесем именно 10-процентия „бонус" в държавната хазна. Този режим се случва за първи път, като е уреден с промените в Закона за данък на доходите на физическите лица, оставени от управлението на ГЕРБ.

И ако след въвеждането на авансовото плащане на данък, приходите в хазната постъпваха равномерно, а данъкоплатците бяха облекчени от разправиите с довнасянето на данък, като само трябваше да подадат декларация, сега не е така и то само за последните три месеца на годината. Говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Например ако един журналист получава възнаграждение за статиите, които пише и това възнаграждение е 100 лева месечно за всички 12 месеца за 2013-а, за месеците от януари до септември неговият работодател ще удържи данъка върху тези сто лева и разполагаемата сума за тези първи три тримесечия ще бъде в размер на 90 лева", обясни Бъчваров.

За тях ще получим служебна бележка и единствено трябва да ги декларираме догодина по време на данъчната кампания. Какво се случва за хонорарите през последните три месеца? Картината ще е различна, защото журналистът ще получи 30 лева повече за последното тримесечие и ще има данък за довнасяне.