Настояват НС да обсъди промените за отмяна на забраната за пушене преди Коледа
59609

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Настояват НС да обсъди промените за отмяна на забраната за пушене преди Коледа
  • Настояват НС да обсъди промените за отмяна на забраната за пушене преди Коледа

Още следващата седмица да се обсъди и гласува окончателно в пленарната зала на парламента отмяната на тоталната забрана за пушене на закрито, настояват независими депутати. Кирил Гумнеров и Стоян Иванов са вносители на промяната в закона за здравето, с която се връща старият по-либерален режим за цигарен дим в заведенията със зоните за пушачи и непушачи.

Кирил Гумнеров призова проектът за промени, с които се отменя пълната забрана за пушене, да бъде включен в парламентарната програма за следващата седмица. „Призоваваме отмяната на тоталната забрана за пушене да бъде гледана и на първо и на второ четене още преди излизането на парламента в коледна ваканция. Нека дадем глътка въздух на ресторантьорите в България, нека дадем хубав коледен и новогодишен подарък на всички заети в бранша българи, които сега живеят в несигурност относно доходите и работата си", каза още Гумнеров. Той и колегите му от коалицията „Не на Европейския съюз" се надяват „на здравия разум на всички в парламента". „Ние от коалицията „Не на ЕС" винаги сме заставали на позицията, че пушенето е вредно и трябва да се борим с този порок", коментира Гумнеров.

Стоян Иванов каза, че от коалицията имат намерение да предложат създаването на специален фонд за превенция и борба с тютюнопушенето. В този фонд се предвижда първоначално да постъпват 5 процента, а впоследствие 10 на сто от приходите от акцизи върху цигарите у нас. По думите на Иванов първоначално набраната сума ще бъде от порядъка на 80-100 млн. лв, а последствие 200 млн. лв. годишно. Този фонд ще работи публично и прозрачно при много ясни правила и ще финансира кампании срещу тютюнопушенето, както и ще създава стимули сред рестораньорския бизнес за повече заведения за непушачи, каза още Иванов.

Депутати от мнозинството, които са „за" отпадането на тоталната забрана, вече обявиха, че най-вероятно измененията ще бъдат одобрени на първо четене в залата. Премиерът Бойко Борисов в неделя каза, че щом темата е толкова важна, тя трябва да се дискутира отново от депутатите. Избраниците от здравната комисия от ГЕРБ нееднократно се обявиха срещу отмяната й, но последната дума имат колегите им в залата.