Комисията за защита на потребителите нащерк по празниците
51224

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Комисията за защита на потребителите нащерк по празниците
  • Комисията за защита на потребителите нащерк по празниците

Екипи на Комисията за защита на потребителите ще дежурят в цялата страна по празниците. Те ще следят най-вече за обозначаването на цените и етикетите на стоките по търговските обекти. Това каза директорът на дирекция Контрол на пазара към комисията, Емилия Елчинова на среща между контролния орган и представители на големите търговски вериги. От 2005 година насам, жалбите до комисията са нараснали с над 15 000. По думите на председателя на комисията Веселин Златев, потребителската култура на българите е станала по-висока в последните години.

Златев очерта основните проблеми, с които се сблъскват потребителите у нас, като подчерта, че бързите кредити са ахилесовата пета при жалбите. Той подчерта също, че комисията активно следи работата на сайтовете за групово пазаруване, а продължаващите проблеми с мобилните оператори се очаква скоро да бъдат отстранени изцяло.

„Считам, че това са последните опити за упражняването на своеобразен терор по отношение на българските потребители от мобилните оператори. Законът е категоричен, не би могъл да бъде атакуван по никакъв начин. Ясно и категорично е казано кога договорът преминава от срочен в безсрочен и какво трябва да направи мобилният оператор", каза Златев.

При проверките на зимните ни курорти тази зима, са затворени 16 заведения. Златев обаче определи нивото на услугите по ски дестинациите у нас като задоволително. Той каза още, че тази година се очаква изключително засилена активност в работата на комисията по Черноморието.



„Ще бъдем особено активни през летния период, защото знаем, че болшинството разочарования не само на българския, но и на чуждия потребител са по-скоро в ежедневните, нагли измами, които вършат определени заведения и търговци", каза той. С активността си през лятото от комисията се надяват да върнат доверието на родния и чуждия потребител в качеството на обслужване по родното Черноморие, обеща Веселин Златев.

От Комисията за защита на потребителите са установили сериозно нарушение при компания, предлагаща туристически услуги. Туроператорът е с отнеман лиценз цели 3 пъти. Случаят вече е преден на прокуратурата.